Crypto Long & Short: de verrassend zonnige vooruitzichten voor Crypto Hedge Funds.

Elk episch verhaal heeft een tragische held nodig, en een van de topkandidaten voor die rol in de dramatische passage van deze eeuw tot nu toe moet de beheerder van het hedgefonds zijn. Ze zijn in het begin van de jaren 2000 van hun meesters-of-the-universum voetstuk gevallen, maar nu maken ze schamele winst, ontwijken ze de beschuldigingen van beleggers over vergoedingen en proberen ze af en toe relevant te blijven door de rest van ons uit te leggen waar de huidige verwarring de wereldeconomie naartoe brengt. Het is waar dat er onder de voormalige koningen van de financiële wereld geduchte hersens en bewonderenswaardige initiatieven bestaan. Maar tot nu toe is dit, na een veelbelovende erfenis en af en toe een glimmend moment, niet hun decennium geweest.

Deze week heeft Eurekahedge, die de gezondheid van de sector bewaakt door middel van een reeks hedgefonds-indexen, voor juli een gemiddelde prestatie van 2,6% gerapporteerd en een rendement van 1,7% op jaarbasis. Dit was aanzienlijk minder dan de S&P 500 (+4,7% voor de maand), Nasdaq Composite (+5,3%), goud (+10,3%), obligaties (de TLT-index voor lange obligaties is 4,4% gestegen) en natuurlijk bitcoin (+22%). De underperformance op jaarbasis volgt een gelijkaardig patroon.

Maar hier is een interessante draai: de Eurekahedge Crypto-Currency Hedge Fund Index steeg met 21% in juli en met 50% in de eerste zeven maanden van 2020. Dat is een mooie prestatie. Maar moeten hedgefondsen niet beter presteren dan de benchmark in de sector? De YTD-prestaties van bitcoin tot eind juli zijn 55% – met andere woorden, de leidende cryptocurrency door marktcap overtrof crypto-geconcentreerde hedgefondsen met vijf basispunten, of 10%.

U leest Crypto Long & Short, een nieuwsbrief die goed kijkt naar de krachten die de cryptocurrency markten drijven. De nieuwsbrief is geschreven door het hoofd van CoinDesk, Noelle Acheson, en gaat elke zondag uit en biedt een samenvatting van de week – met inzichten en analyses – vanuit het oogpunt van een professionele belegger. U kunt zich hier inschrijven.

In hedgefonds termen is dat belangrijk, niet in de laatste plaats omdat een van de belangrijkste punten van hedgefondsen is om extra risico’s te nemen, extra rendement te behalen en benchmarks saai te laten lijken.

Dus, is het verhaal hier de outperformance van crypto hedgefondsen in vergelijking met hun traditionele broeders? Of is het de underperformance van crypto hedgefondsen in vergelijking met de benchmark van de sector?

Ik denk dat het de eerste is, dat crypto-fondsen beter presteren dan niet-crypto-fondsen, een trend die zich waarschijnlijk zal voortzetten gezien de evoluerende marktontwikkelingen en het sentiment.

De relatieve underperformance ten opzichte van bitcoin (en nog meer ten opzichte van andere crypto-activa zoals ether) doet de vooruitzichten voor crypto hedgefondsen niet afnemen.

Beleggen in een crypto-hedgefonds in plaats van direct in de markt zal voor veel beleggers een aantrekkelijker optie zijn, zelfs als de rendementen iets lager zijn, omdat het gebruik van een vehikel van doorgewinterd management waarschijnlijk veiliger is dan directe marktparticipatie. Beleggers hoeven zich geen zorgen te maken over bewaarneming, beste uitvoering en liquiditeitskrapte.

En sommige recente ontwikkelingen wijzen op gunstigere rugwinden voor crypto hedgefondsen naarmate het jaar vordert.

Zichtbaarheid

Ten eerste hebben we een groeiend bewustzijn van crypto als activagroep. Vermeldingen van bitcoin in de pers kregen een hobbel met de halvering in mei, en zijn sindsdien hoog gebleven, zoals deze grafiek uit The TIE laat zien:

Deze blootstelling zal waarschijnlijk toenemen in de komende weken als de bezorgdheid over de inflatie zich verspreidt. Deze week koos het beursgenoteerde business intelligence bedrijf MicroStrategy ervoor om de helft van haar $500 miljoen aan overtollige schatkist te investeren in bitcoin, als een inflatiehedge.

Ook lanceerde Grayscale Investments* deze week een tv-reclame waarin cryptocurrency wordt gepositioneerd als een natuurlijke evolutie van geld, en nam beleggingsmaatschappij Galaxy Digital een paginagrote advertentie met bitcoin in grote letters op in de Financial Times. Voor een publiek dat zich steeds meer zorgen maakt over het monetaire beleid, de prijsdruk en de fundamenten van de markt, zijn deze moeilijk te missen.

Volatiliteit

Ten tweede, de volatiliteit is terug. In het geval van bitcoin was de volatiliteit tot voor kort sterk gedaald ten opzichte van de „typische“ niveaus. Terwijl het nog steeds lager is dan het gemiddelde van 2019, is de metriek weer naar boven gedraaid.

Dit kan sommige beleggers afschrikken, maar hedgefondsen zoeken doorgaans naar volatiliteit. Het rendement ervan zou meer mainstream hedgefondsen kunnen verleiden tot het opzetten van een cryptoarm. Volgens een rapport in de Financial Times van deze week willen sommige ‚blue-chip‘ namen dat doen.

Bovendien waren de correlaties tussen de crypto-activa tot voor kort relatief hoog. Door te wedden op bitcoin, kon je met één investering vrij veel rekenen op een groot deel van de prestaties van de markt.

In de afgelopen weken zijn de correlaties echter gedaald en gezien de groeiende aandacht voor individuele projecten die in decentrale financieringen en andere toepassingen ontstaan, zal deze trend zich waarschijnlijk voortzetten.

Dat maakt de zaak voor professioneel beheerde crypto-portefeuilles nog overtuigender, aangezien het overtreffen van de benchmark van de sector een creatievere uitdaging wordt wanneer actieve activaselectie een grotere kans heeft om minder gecorreleerde rendementen te leveren.

Ondersteuning

En ten derde is de toenemende operationele ondersteuning van professionele crypto-investeringen ook een bemoedigende factor.

Institutioneel-grade prime brokerage diensten voor crypto-investeerders staan nog in de kinderschoenen, maar een aantal grote namen met omvangrijke balansen en professionele straat credit hebben de ruimte betreden. En sommige financiële reuzen zoals Goldman Sachs en Fidelity lijken zich voorzichtig te bewegen in de richting van het aanbieden van vergelijkbare diensten.

Wanneer namen die hedgefondsen al vertrouwd zijn met het aanbieden van ondersteuning voor crypto-beleggingen, zullen we waarschijnlijk nog meer traditionele hedgefondsen de crypto-markt op grootte zien uitproberen.

Bovendien is de OCC-verklaring van juli dat banken nu crypto-activa kunnen bewaren, weer een sterke stap voorwaarts om hedgefondsen vertrouwd te maken met de activaklasse. Publieke opmerkingen van deelnemers uit de sector, waaronder banken, denktanks en crypto-bedrijven, geven aan dat er belangstelling bestaat, maar ook dat er behoefte is aan verdere verduidelijking. Aangezien deze verduidelijking de komende maanden en jaren naar voren komt, zullen we waarschijnlijk eerst een druppeltje zien en daarna een vloedgolf van traditionele financiële instellingen die zich willen richten op die hedgefondsklanten die actief worden op de crypto-markten. En in een opwaartse spiraal zal elke vorm van dienstverlening die de afwikkelings- en handelswrijving vermindert, de interesse van de hedgefondsen waarschijnlijk doen toenemen.

Aflossing

Zijn deze trends voldoende om de hedgefondsbeheerder in zijn of haar oude glorie te herstellen? Zullen crypto hedge fund managers de nieuwe koningen van de markt worden? Het is onwaarschijnlijk, althans niet op dezelfde geld-naar-brand manier.

Nu de markten een diepgaande transformatie ondergaan in hun onderliggende filosofie en de fundamenten niet langer een drijvende kracht zijn in de waarderingen, heeft het verslaan van de markt niet meer hetzelfde intellectuele cachet als in de voorgaande decennia.

Toch is er nog steeds cachet in het spotten van winnende trends voor de mainstream, en in het inzichtelijk en moedig genoeg zijn om ontluikende technologieën te ondersteunen.

De verloste held van de 21e eeuw kan uiteindelijk toch een hedgefondsmanager worden – alleen de heldendaden zullen niet alleen gebaseerd zijn op rijkdom. Ze zullen gebaseerd zijn op de moed om verder te kijken dan de typische gereedschapskist van de beheerder, om de eigen beperkingen te erkennen als het gaat om het begrijpen van financiën, en om te begrijpen dat verandering voorgoed kan worden ingezet.